اولین همایش سراسری پزشک خانواده با حضور 2000 پزشک در سالن اجلاس سران برگزار شد
- شناسه خبر: 2737
- تاریخ و زمان ارسال: 19 دی 1394 ساعت 08:30
- بازدید : 210
- نویسنده: mfathi
نخستین همایش سراسری پزشک خانواده با حضور مسوولان نظام سلامت کشور و 2000 پزشک عمومی، 17 تا 20 دیماه در سالن اجلاس سران برگزار شد.
در افتتاحیه این همایش که دکتر حریرچی قائم مقام و معاون کل وزارت بهداشت، دکتر سیاری معاون بهداشت، دکتر زالی رییس سازمان نظام پزشکی کشور ، دکتر پیوندی رییس سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ و رئیس این همایش و جمعی دیگر از مسوولان نیز حضور داشتند، دکتر حریرچی گفت: طرح تحول سلامت مبتنی بر سیاست های ابلاغی و مدل سازمان بهداشت جهانی است که هدفش محافظت مالی از مردم است.
وی پزشکان عمومی را محور اصلی نظام ارائه خدمات بهداشتی و درمانی برشمرد و با تأکید بر نهادینه سازی نظام پزشک خانواده، گفت: نظام بهداشتی وسیلهای برای تأمین سلامت مردم است و سه هدف کلی نظام سلامت؛ افزایش سلامت مردم، محافظت از مردم در مقابل مخاطرات ناشی از بیماریها و توجه به نیازهای غیربهداشتی مردم و جلب رضایت آنها میباشد.
دکتر حریرچی با تاکید بر ضرورت توجه به کرامت انسانی در حوزه سلامت تاکید کرد: از اهداف میانی نظام سلامت دسترسی مردم به خدمات، کیفیت ارائه خدمات و کارایی آن است.
وی خاطرنشان کرد: ما از لحاظ شاخص بهداشت و درمان در 22 کشور منطقه رتبه 11 تا 16 را داریم و همچنین ایران هفدهمین کشور از لحاظ حجم اقتصاد و تولید ملی و هشتادوهشتمین کشور از لحاظ سرانه بهداشت و درمان در دنیا است بنابراین باید همه دست به دست هم دهیم تا این مشکل برطرف شود.
دکتر حریرچی در ادامه گفت: 16.7 درصد از مردم در برخی مناطق با یک بار بستری فقیر میشوند و در تهران 23 درصد از مردم بیمه ندارند، برای این که وضعیت فعلی را بهبود بخشیم باید سیاست کلی سلامت و مدل سازمان بهداشت جهانی را مد نظر قرار دهیم و محافظت مالی و تعداد خدمات در دسترس مردم افزایش یابد. بنابراین راه مشخص است و تنها اجرایی کردن آن مطرح میشود.
وی با بیان اینکه نظام پرداخت در حوزه سلامت مشکل عمده جامعه پزشکی است، گفت: از سال 51 تا 92 میزان پرداخت از جیب مردم در نظام سلامت 40 تا 60 درصد بوده در حالی که میزان مورد قبول توسط سازمان بهداشت جهانی 30درصد است. در طی 10 سال منتهی به سال 92 بیمهها 14 تا 17 درصد هزینه سلامت و وزارت بهداشت 15 تا 18 درصد از آن را تأمین کرده است.
دکتر حریرچی افزود: میزان مراجعه مردم در 12 سال اخیر به پزشکان متخصص 1.8 برابر و پزشکان عمومی 1.2 برابر بوده است که این تعداد متناسب با نیاز مردم نیست. هر فرد در کشور 2.83 بار به پزشک متخصص و 2.6 بار به پزشک عمومی مراجعه میکند، اما در چند سال اخیر میزان مراجعه مردم به پزشکان عمومی افزایش پیدا کرده است.
سخنگوی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: 11 هزار و 800 نفر پزشک عمومی داریم که با بیمهها طرف قرارداد هستند و همچنین 6 هزار پزشک عمومی در شبکه پزشک خانواده روستایی مشغول به خدمت هستند. این در حالی است که 30 سال است حدود 3 تا 5 هزار پزشک ورودی دانشگاه داریم. حدود 5 هزار و 500 پزشک عمومی در نقش اصلی خود ایفای نقش نمیکنند. مردم در 63 درصد از موارد به علت هزینه خدمات و 58 درصد موارد به علت خوددرمانی از مراجعه به پزشک خودداری میکنند.
معاون کل وزارت بهداشت در پایان سخنان خود تاکید کرد: همه دست اندرکاران نظام سلامت شامل وزارت بهداشت به عنوان تولیت، سازمان نظام پزشکی به عنوان صنف و نماینده صنف و مردم و همچنین سیاستگذاران باید با هم متحد شویم تا به هدف اصلی نظام سلامت برسیم.
بیماران از بی اعتمادی بین پزشکان و مردم آسیب می بینند
دکتر زالی رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در این همایش، آسیب های فرو ریختن دیوار اعتماد بین مردم و پزشکان را متوجه بیماران و نظام سلامت کشور دانست.
وی با اشاره به در پیش بودن انتخابات مجلس شورای اسلامی، ترکیب مجلس دهم را برای آینده نظام سلامت بسیار مهم عنوان کرد.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به کسری بودجه مزمن نظام سلامت تاکید کرد : هرسال دانشگاه ها و نظام سلامت با کسری اعتبار سال آینده خود روبرو میشوند. امسال آنچه که گفته شد روی کاغذ باقی ماند و عملا به وزارت بهداشت و حوزه سلامت منتقل نشد. در سال آینده باید حتما کمبودهای جدی نظام سلامت را ببینیم. امروز پناه مردم بیمارستانهای دولتی و خصوصی است و امیدواریم سال آینده نگران تامین فرایندهای بودجهای نباشیم و صیانت از جایگاه پزشکان عمومی نیز در دستور کار وزارت بهداشت قرار بگیرد.
دکتر زالی شکل گیری، استقرار، نهادینه سازی و تکمیل نظام پزشک خانواده را یکی از مسائل اصلی نظام سلامت عنوان کرد و گفت: وضعیت حوزه سلامت باعث شده است که نظام ارجاع و ظرفیت پزشکان خانواده به سمت یک حرکت عملیاتی پیش رود.باید با طرح ریزی یک برنامه عملیاتی مطابق وضعیت بومی و فرهنگی کشور به سمت استقرار نقشه جدید راه حرکت کنیم.
وی افزود: امروز پزشک خانواده و نظام ارجاع یک اصل حتمی برای نظام سلامت کشور است. مهمترین بحثها در این زمینه ریل گذاری مناسب برای آن است به گونهای که مقتضیات نظام سلامت کشور مورد توجه قرار بگیرد علاوه بر آن طراحی زیر ساختها و بحث نیروی انسانی مجرب و آگاه نیز از مهمترین مسائل نظام پزشک خانواده است.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به برنامه ریزی وزارت بهداشت در خصوص تربیت پزشک خانواده گفت: این طرح به معنی جایگزینی پزشک عمومی و خانواده نیست. عنصر اصلی نیروی انسانی برای حل نظام ارجاع و خانواده پزشکان عمومی هستند ولی به دلیل نوع ماهیت آموزشی در دانشکدههای علوم پزشکی باید تغییرات قابل توجهی در برنامههای آموزشی اتفاق بیفتد که پزشک بتواند مناسب با وضعیت نظام سلامت کشور فعالیت کند.
وی، گفتههایی مبنی بر بالا بودن دستمزد پزشکان عمومی را غوغاسالاری خواند و گفت: بخش عمدهای از پزشکان به خصوص پزشکان جوان با مشکلات مالی متعددی روبرو هستند. مکانیسمهای حمایتی برای پزشکان جوان معمولا وجود ندارد. باید با یک عزم ملی، حل مشکلات صنفی آنها در دستور کار دلسوزان سلامت قرار بگیرد.
رئیس سازمان نظام پزشکی ایران، امنیت شغلی جامعه پزشکی را مورد تاکید قرار داد و گفت: اخبار متعددی در این زمینه از نقاط مختلف کشور میرسد که بخشی از آنها رسانهای و برخی گم میشود. امروز دغدغه ما در نظام سلامت به خصوص در بیمارستانهای دولتی و مناطق محروم وجود امنیت تضمین شده شغلی برای پزشکان است.
دکتر زالی طراحی برنامههای عمومی و فرهنگ سازی را برای تلطیف فضای بین پزشک و بیماران لازم خواند و گفت: امروز اگر به هر دلیلی این رابطه مبتنی بر اعتماد آسیب بخورد بازنده اصلی نظام سلامت و بیماران هستند. جز اعتماد راهی برای انجام کامل مراحل درمان وجود ندارد.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران همچنین بر صیانت از جایگاه والای پزشکان تاکید کرد و افزود: مسوولان ارشد و قوای سه گانه نیز تصریح کردهاند که باید یک فضای مناسب آکنده از نشاط در قشر فرهیخته پزشکی ایجاد شود.
دکتر پیوندی : طرح تحول نظام سلامت در آغاز راه است
دکتر پیوندی رییس سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ و رئیس این همایش اظهار داشت: با آغاز به کار دولت یازدهم و همزمان با ابلاغ سیاستهای کلان سلامت از سوی رهبر معظم انقلاب، طرح تحول سلامت با حمایت رییس جمهور و ابتکار وزیر بهداشت، سلامت را در راس اولویتهای دولت قرار داد و در نخستین گامها برای جبران کاستیهای دیرین و ساماندهی نظام سلامت،با هدف ارتقای کیفیت خدمات و افزایش رضایت مردم و جامعه پزشکی، نویدبخش و امیدآفرین جلوه کرد.
وی افزود: در سال همدلی و همزبانی؛ دولت و ملت، جامعه پزشکی با همفکری، طرح مشکلات، بیان انتظارات و نقد مشفقانه در راستای تداوم و تعمیق و نهادینه شدن تحولات و اصلاحات نظام سلامت، بیش از پیش مشارکت و نظارت موثر و فعال خواهد داشت.
دکتر پیوندی خاطرنشان کرد: طرح تحول نظام سلامت در آغاز راه است و علیرغم مداخلات مؤثر در بخش خدمات بیمارستانی بخش دولتی، وضعیت فعلی توزیع خدمات به ویژه در بخش غیردولتی و خدمات سرپایی همچنان تا وضعیت عادلانه و مطلوب فاصله دارد.
وی افزود: از یک سو؛ سرگردانی مردم برای انتخاب و جستجوی پزشک و نارضایتی آنها از نوبتهای انتظار طولانی مطرح است و از سوی دیگر برخی همکاران از انبوه مراجعات بیماران در فشارهستند. حال آن که گروهی از همکاران علیرغم دانش، تجربه، مهارت، شایستگی و صلاحیت حرفهای بالا، به دلیل عدم مراجعات کافی، ادامه فعالیت را از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمییابند.
رییس سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ خاطرنشان کرد: بخش عمدهای از منابع سلامت به دلیل کمتوجهی به مقوله پیشگیری و بخش دیگر به دلیل مصرف غیرمنطقی دارو، خدمات پاراکلینیک و تجهیزات هدر میرود.
دکتر پیوندی تاکید کرد: بر اساس سیاستهای کلان سلامت، باید منابع سلامت با محوریت وزارت بهداشت و از طریق یک نظام بیمه کارآمد با رعایت اولویت خدمات پیشگیری و ارتقای سلامت بر خدمات درمانی، ساماندهی تقاضا و ممانعت از تقاضای القائی، اصلاح نظام پرداخت مبتنی بر کیفیت عملکرد، افزایش کارآیی، ایجاد درآمد عادلانه و ترغیب انگیزههای مثبت ارائه کنندگان خدمات، تدوین راهنماها و استانداردهای خدمات و استقرار نظام سطحبندی خدمات و ارجاع مدیریت شود. پزشکان عمومی بیش از هر گروه دیگری آمادگی و شایستگی دارند تا برای اجرای این راهبردها به شکل محوری و مسوولانه نقش آفرینی کنند و مدیریت منابع و توزیع خدمات تخصصی در نظام سلامت را عهده دار شوند.
وی برای دسترسی به نظام سلامت مطلوب، گرایش به خدمات مدیریت شده سلامت را یک ضرورت برشمرد و گفت: در نظام سلامت مطلوب، سطوح مختلف خدمات سلامت هم از منظر پراکندگی جغرافیایی و دسترسی آسان مردم و هم از نظر توزیع میان ارایه کنندگان خدمات باید عادلانه باشد.
به گفته دکتر پیوندی؛ پزشکان عمومی باید متولی پایش سلامت جمعیت مشخصی از مردم باشند و در صورت نیاز بیماران را به سطوح بالاتر تخصصی و فوق تخصصی معرفی کنند و مراجعه بیماران به پزشکان متخصص باید از طریق پزشکان خانواده سامان یابد. فروش دارو باید صرفا با نسخه پزشک، بر اساس الزامات سطح بندی خدمات و مطابق فارماکوپه ملی انجام شود و خدمات پزشکی مطلوب و استاندارد، بر اساس راهنماهای بالینی مبتنی بر بهترین شواهد علمی تضمین شود.
رییس سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ اظهار داشت: استقرار نظام پزشک خانواده با الزامات و چالش های متنوعی روبروست که یکی از مهمترین آنها تدوین بستههای خدمت و راهنماهای بالینی و آموزش و توانمندسازی همکاران متناسب با بستههای خدمت است. طی سالهای گذشته ابهام در خصوص تعریف جایگاه و وظایف پزشک خانواده محسوس بوده است. نظام آموزش پزشکی هم تغییرات مورد نیاز متناسب با نظام پزشک خانواده را به شکل مطلوب و اثربخش صورت نداده است.
وی افزود: راه اندازی تخصص پزشک خانواده به شکل کلاسیک دانشگاهی نه امکان تامین تعداد پزشک خانواده مورد نیاز نظام سلامت را فراهم کرده و نه پاسخگوی تقاضای جمعیت پرتعداد پزشکان عمومی برای آموزش تخصصی و تحصیلات تکمیلی بوده است. در این راستا پیشنهاد میکنیم تخصص پزشک خانواده با بهره گیری از ظرفیت آموزش مداوم به صورت پودمانی و ضمن خدمت ارایه شود تا دانشآموختگان دوره پزشکی مشتاقانه، خدمت به عنوان پزشک خانواده را برگزیده، بیش از پیش به جایگاه شغلی خود ببالند، احساس هویت کنند و به لحاظ مادی و معنوی نسبت به سایر تخصصها احساس بینیازی کنند.
دکتر پیوندی با تاکید بر این که این هدف مهم باید در جهتگیریها و مناسبات اقتصاد پزشکی اعم از تعرفهگذاری و بیمهها حاکم شود؛ اثربخشی راهبرد پزشک خانواده را منوط به استقرار آن در کلانشهرها به ویژه پایتخت ایران اسلامی دانست که جز با مشارکت و توانمندسازی جامعه پزشکی تهران به ویژه فعالان بخش غیردولتی در مقیاس گسترده فراهم نخواهد شد.
گفتنی است در این همایش چهار روزه که توسط سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ و با همکاری وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با مشارکت 200 نفر از اساتید برجسته رشته های مختلف پزشکی و حدود 2000 نفر از پزشکان عمومی برگزار شد، 200 عنوان از مباحث برگزیده بسته آموزشی پزشکان خانواده مصوب وزارت بهداشت ارایه شد.